Evenementen agenda

 • Farm & Country Fair 21 Juni '24

Aanbevolen handwerkwinkels

 • De Spinnerij, Kloetinge
 • Ruw & Ruig Steekdiezijn, Den Dungen
 • CrCouture, Rhoon
 • Breishop.nl / Breiwinkel, Enkhuizen
 • Patiss Weefmaterialen, VEENDAM
 • Wolwinkel 'n Steekje Los, Leiden
 • ARANA, Veenendaal
 • Sticks & Cups, Utrecht
 • Purewol, 1e Exloërmond
 • De Breibrink, Annen
 • EmbroTools.EU / Ricoma Nederland, Meppel
 • Cross & Woods, Den Haag
 • Borduur-Hardanger Atelier Nelly van Es, Oost-, West- en Middelbeers
 • de Sampler, Haarlem
 • Textiel workshop Surface Design ZIJDELINGS, Tilburg
bekijk de volledige gids

Uitslag Barbie-wedstrijd

In Handwerken zonder Grenzen 239 vroegen we jullie voor Barbie en/of Ken een complete outfit te maken, inclusief accessoires. We vonden elke techniek of combinatie van technieken goed, zolang het maar zelfgemaakt zou zijn. Dat hebben we geweten… we ontvingen prachtige inzendingen, allemaal even mooi, origineel en bijzonder. Dat is natuurlijk leuk, maar ook meteen een probleem voor een wedstrijd. Tenslotte kan er maar één winnen.
 
Tekst/Productie: Yvonne Philippa & Daphne Ruben

We hebben genoten van al jullie inzendingen. Een Amstelveens Stitch & Bitchgroep vond een doos met Barbies en Kens en besloot er een kerststal van te maken. Barbie als Maria, Ken als Jozef en Barbie-engelen en een Barbie zwarte koningin! Hulde aan Terese Overing, Renee Zitvast-Hermans en Agnes de Wit voor deze prachtige inzending die volgend jaar vast weer te zien zal zijn!
 
Loes Opdam creëerde een geheel nieuwe garderobe naar eigen ontwerp. Zelfs de accordeon is gebreid en heeft een balg van vilt en toetsen van kralen.

Bep Jonkman maakte voor Barbie en Ken een geweldige zomeroutfit, Ingrid Briers hulde Barbie in hetzelfde bloesje dat zij voor zichzelf maakte en Erica Driessen viltte een extravagante outfit die Barbie natuurlijk fantastisch stond.  
 
Top 3
Drie inzendingen sprongen er voor ons toch bovenuit. Lillie Dinkla is 11 en ontwierp een schitterende avondjurk voor Barbie, oma Frances maakte de jurk en voorzag de japon van parels en een spectaculaire mouwpartij. Wij voorspellen Lillie een mooie ontwerptoekomst.

Elise van Melis deed ons tegelijkertijd grinniken en bewonderen met haar Komo-Glam-Jurk. Zij schreef: “Tijden veranderen en we moeten allemaal verduurzamen. Dit geldt ook voor Barbie. Maar voor haar is dat niet zo moeilijk want zelfs in een vuilniszak ziet zij er nog goed uit, zo blijkt wel. Hier en daar een hergebruikte accessoire en klaar is Barbie. Zo kan ze tijdens de feestdagen goed voor de dag komen.” En dat deed ze. Kijk zelf.
 
Winnaar 
Het absolute hoogtepunt verzorgde Kiangana Mupatshi. Zij gaf haar Barbie niet alleen een nieuwe outfit, maar ook een nieuwe identiteit en een toekomst. Eigentijds, zelfbewust en op alle fronten een plaatje. Kiangana Mupatshi vertelt enthousiast over haar creatie: “Blessing Ndako Matondo werd geboren in Congo. Ze had op school gestudeerd voor modeontwerpster en had het tegen haar eigen verwachtingen in ver geschopt. Ze droomde er altijd van om de wereld rond te reizen en mode te ontdekken en proeven waar ze ook zou komen. Rond haar 21e besefte ze dat ze door alleen al in haar eigen continent te reizen 24/7 druk bezig zou kunnen zijn met haar dromen. Ze besloot dan ook zich te verdiepen in Afrikaanse stoffen. Voor haar sprong er echter één stof uit boven alle andere: Bogolan. Een stof die vooral in Mali en Burkina Faso werd gemaakt, ruw aanvoelde en werd gekleurd met modder. Smalle repen grof katoen worden aan elkaar genaaid en bedrukt met verschillende tinten modder. Blessing was stevig onder de indruk van de patronen en tinten in veelal aardekleuren die worden gebruikt voor deze prachtige stof. Ze onderzocht de stof en maakte er veel proefontwerpen mee. Tot de dag dat ze besloot om deze stof te laten bedrukken op de traditionele waxstof gemaakt uit 100% kwaliteitsvolle, gladde katoen. Blessing werd over het hele Afrikaanse continent en ver daarbuiten geprezen voor het toegankelijk maken van deze royale traditionele stof. Bogolan werd ontzettend geliefd en beroemd. Zelfs haar achternicht in België liet weten dat ze de bogolan prints zag in een interieur van een Vlaams tv-programma dat Blind Getrouwd heet. Blessing draagt zelf elke dag Bogolan creaties en leeft verder een erg gelukkig leven in Kinshasa waar zij nog steeds elke dag op zoek gaat naar originele stoffen en inspiratie uit de weelderige natuur van haar mooie land Congo.”
 
Lillie, Elise en Kiangana: gefeliciteerd! De verrassingspakketten komen jullie kant uit.
Handwerken Zonder Grenzen 241
Wil je eenmalig een uitgave van Handwerken Zonder Grenzen ontvangen? Bestel deze nu via HZG Shop

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuwtjes van HZG? Vul dan hier uw email adres in.
Hosted by