Evenementen agenda

  Er staan op dit moment geen evenementen gepland

Aanbevolen handwerkwinkels

 • Patiss Weefmaterialen, VEENDAM
 • Quiltshop Anneliefs, Stadskanaal
 • Wol & Co , Purmerend
 • De Spinnerij, Kloetinge
 • Wolwinkel 'n Steekje Los, Leiden
 • Breishop.nl / Breiwinkel, Enkhuizen
 • Creatique, Hilversum
 • CrCouture, Rhoon
 • Stof & Wol , Breda
 • Borduur-Hardanger Atelier Nelly van Es, Oost-, West- en Middelbeers
 • EmbroTools.EU / Ricoma Nederland, Meppel
 • Wol zo Eerlijk , Vries
 • Joyceful Haken,
 • Handwerkspeciaalzaak 't Schippertje, Horst
 • De Breibrink, Annen
bekijk de volledige gids

Leer van vis

Nieuwe reizende tentoonstelling van Netwerk Zuiderzeecollectie
 
Ontdek de verrassende én duurzame toepassingen van vissenhuid in de tentoonstelling Leer van vis van Netwerk Zuiderzeecollectie. Op 4 september 2021 opent in Museum Spakenburg deze nieuwe reizende tentoonstelling, die in twee jaar tijd negen musea rondom de voormalige Zuiderzee zal aandoen. Conservator van Museum Spakenburg, Adriaantje de Jong, over het netwerk: "Participatie in het Zuiderzeenetwerk zorgt voor een interessante kruisbestuiving tussen de verschillende musea. Iedere deelnemer brengt eigen kennis, kunde en collectie in. Een onderwerp als vissenhuid was in Spakenburg zonder het netwerk niet snel aan bod gekomen, want wij hebben zelf geen objecten van vissenhuid in onze collectie. Toch sluit het thema uitstekend aan bij ons visserijverleden.”

Vissenhuid – een restproduct van de visserij – is opvallend ruw en sterk. Het wordt al eeuwenlang en over de hele wereld verwerkt in talloze sier- en gebruiksvoorwerpen, zoals kleding, wapens en zelfs schuurpapier. Zo krijgt dus de hele vis een bestemming!
Kijk op www.zuiderzeecollectie.nl voor de volledige agenda van deze reizende tentoonstelling.

Fishion
Vissenhuid is een verrassend materiaal; het kan bijvoorbeeld gebruikt worden als waterdichte kleding, maar ook als bekleding van luxe voorwerpen. De ruwheid en stevigheid maken het materiaal daarnaast bijzonder geschikt voor handvatten van sabels. Verder wordt ook in de moderne beeldende kunst regelmatig vissenhuid toegepast. En wist jij dat vissenhuid een duurzaam alternatief is voor bijvoorbeeld slangen- of krokodillenleer? In de expositie bewonder je een diversiteit aan objecten: kleding, tassen, etuis, sabels en moderne kunstuitingen. Verbaas je én steek iets op over de talloze toepassingen van vissenleer!

Reizende tentoonstelling
Negen musea, uit het Netwerk Zuiderzeecollectie, werkten samen om de tentoonstelling Leer van vis neer te zetten. Het is de derde reizende tentoonstelling van het netwerk. Vissenleer komt voor in verschillende collecties van de deelnemende musea; dit vormde het uitgangspunt voor deze tentoonstelling. Leer van vis reist van 4 september 2021 tot en met juli 2023 langs negen musea uit het netwerk. Kijk op zuiderzeecollectie.nl waar en wanneer je Leer van vis kunt bezoeken.

Met dank aan
Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van het BNG Cultuurfonds, Gemeente Bunschoten, Gemeente Harderwijk, Gemeente Noardeast-Fryslân, Gemeente Urk, Gemeente Súdwest-Fryslân (OV Warkums Erfskip), Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Zabawas.

Over Netwerk Zuiderzeecollectie
Het Netwerk Zuiderzeecollectie is een samenwerkingsverband van 24 museale instellingen rond de voormalige Zuiderzee. Het netwerk ging van start in oktober 2016. Het richt zich op het gezamenlijk vertellen van een veelomvattend verhaal over de Zuiderzee en werkt aan meer diepgang, samenhang en dwarsverbanden. De deelnemende instellingen richten zich op een digitale presentatie van de collecties, het uitwisselen van kennis en ervaring, het stimuleren van bruikleenverkeer en het realiseren van reizende tentoonstellingen. www.zuiderzeecollectie.nl
Handwerken Zonder Grenzen editie 235
Wil je eenmalig een uitgave van Handwerken Zonder Grenzen ontvangen? Bestel deze nu via HZG Shop

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuwtjes van HZG? Vul dan hier uw email adres in.
Hosted by